Omdat we best fier zijn op ons mentorschap programma willen we een kleine inkijk geven om te zien hoe dit praktisch in zijn werk gaat. Hoe realiseren we kruisbestuiving in ons team. We hebben in onderstaande snippets een korte nota gemaakt wie mentor en mentee was, welke thema overlopen werd en waarom dit relevant is binnen de kinesitherapie

Thema: oefentherapie na hamstringscheur

Mentor: Robrecht
Mentee: Julia

Tijdens deze sessie werden sportspecifieke oefenprotocollen voor revalidatie na een hamstringscheur overlopen. Aangezien er verschillende typen van scheuren zijn en de kans om opnieuw een hamstringsblessure op te lopen na een initiële scheur relatief groot is kunnen kleine verschillen een groot verschil maken. Een goed revalidatieplan met objectieve krachtmeting (met hand held dynamometrie) is essentieel om te weten wanneer je terug mag sporten. Hierdoor verlaag je het risico op herval.

hamstringscheur revalidatie sportkinesist
hoofdpijn kinesitherapie opleiding

Thema: Craniosacraal onderzoek in het kader van hoofdpijn en neurogene uitstralingsklachten en vertigo

Mentor: Steve
Mentee: Ruben

Aangezien aardig wat ziektebeelden overlap kunnen vertonen, zoals verschillende soorten hoofdpijn of vertigo is een uitgebreid differentiaal diagnostisch onderzoek cruciaal om het correcte revalidatiepad in te slaan. Vandaar dat we bij Magnus gebruik maken van een uitgebreide eerste consultatie: Get It Right The First Time!

Thema: Oefentherapie bij scheenbeenvliesontsteking: sportspecifieke aanpak in de return to sport fase

Mentor: Robrecht
Mentee: Julia

Scheenbeenvliesonsteking is de meest voorkomende en een hardnekkige blessure bij lopers. Eén van de grootste factoren is de juiste opbouw van het loopprogramma. Wist je dat we een volledige factsheet hebben rond de revalidatie van scheenbeenvliesontsteking, ontdek ze hier.

scheenbeenvliesontsteking oefeningen kinesitherapie
beste kinesist manipulatie nek klachten

Thema: Manipulatietechnieken van de ribben, cervicale en thoracale wervelkolom

Mentor: Steve
Mentee: Christophe

Wist je overigens dat een manueel therapeut eigenlijk alle manipulaties van gewrichten kan maar specifiek getraind is om in te schatten wat de meeste klinische winst oplevert voor de patiënt. Zomaar je gewrichten laten ‘kraken’ bij klachten is niet altijd aangewezen! Op lange termijn is een manipulatie zelfs niet effectiever dan mobilisaties.

Thema: Return to sport test protocollen bij voorste kruisband revalidatie

Mentor: Robrecht
Mentee: Ruben

Wanneer mag je nu terug trainen of sporten is een veel voorkomende vraag in de praktijk. Gelukkig laat de literatuur ons toe om naast objectieve krachtmeting ook functionele testen te gebruiken die sportspecifiek zijn. We denken hierbij bijvoorbeeld aan de Melbourne ACL Rehabilitation Guide. Zonder objectieve criteria is het eigenlijk niet aangewezen om goede return to sport of play adviezen te geven.

acl revalidatie sportkinesist voetbal

 

De meerwaarde van deze sessies is prachtig om te zien. Onze collega’s leren van elkaar en hebben beter zicht op ieder zijn of haar expertise. Het gevolg is dat we nog beter patiënten intern kunnen doorverwijzen en zo maximaal de competenties van ons team integreren in de revalidatietrajecten. Het Magnus mentorschap is niet meer weg te denken!