Search
  • Magnus Kinesitherapie

Waarom stabilisatietraining prestaties verbetert en blessures voorkomt.


Het belang van stabilisatietraining?

Stabilisatietraining Leuven

Stabilisatietraining creëert een verhoogde weerstand tegen repetitieve belastingen. Dit is vooral belangrijk bij uithoudingssporten. Een sporter zal bij het lopen van een 30min tocht ongeveer 4500-5000 maal op dezelfde manier landen op het rechterbeen. De repetitieve belasting leidt tot sportspecifieke aanpassingen die de prestatie kunnen verbeteren door meer functionele stijfheid te creëren. Ook ontstaan er sportspecifieke aanpassingen die het risico op blessure kunnen verhogen door verkorting & verlenging van spieren.

Stabilisatietraining is zowel voor atleten als voor recreanten die preventief willen werken en een sterker lichaam willen ontwikkelen.

De hogere variatie van krachten tijdens stabilisatietraining in combinatie met functionele mobiliteit creëert een lichaam dat meer belastbaar is.

Daarnaast helpt stabilisatie ook tegen de nefaste gevolgen van ons dagelijks leven. De aanpassingen door ons repetitief zitgedrag doorbreken we. Een voorbeeld hiervan zijn onze sterk verkorte hamstring spieren.

Wat is stabilisatietraining?

stabilisatietraining Leuven

Stabilisatietraining richt zich op het juist activeren van bepaalde spieren. Daarnaast is het doel om de algemene mobiliteit te verhogen in combinatie met controle over bewegingen om de kans op blessures te vermijden. Hierdoor kunnen inefficiënte compensaties vermeden worden en wordt het lichaam meer belastbaar. Eenmaal de juiste bewegingspatronen geautomatiseerd zijn is het risico op blessure lager en is de bewegingsefficiëntie hoger, wat leidt tot meer kracht.

Waarop ligt de aandacht?

Stabilisatietraining Leuven

Drie punten zijn van belang: controle, mobiliteit en coördinatie.

Controle:

Dit wil zeggen dat de dieper gelegen spieren (de lokale stabilisatoren) eerst actief moeten worden om het lichaam stabiel te houden. Daarna zullen de oppervlakkige spieren (de globale spieren) de beweging inzetten.

Een voorbeeld van onvoldoende controle is het doorhangen in de rug tijdens in een rechtopstaande houding .

"Om een beweging correct uit te voeren dienen eerst de dieper gelegen spieren zich op te spannen"

Mobiliteit:

Door de beweeglijkheid voldoende groot te houden dienen de stabiliserende spieren niet overmatig te werken om het lichaam in balans te houden.

Een voorbeeld van onvoldoende mobiliteit is het ronden van de rug wegens gebrek aan bewegelijkheid in de heup.

"Te korte spieren kunnen zorgen voor een verkeerde verdeling van de belasting. Dit kan leiden tot blessures op andere plaatsen dan waar de spier verkort is."

Coördinatie:

Een goede coördinatie is nodig tijdens het sporten om een beter lichaamsbesef te hebben. Dit wil zeggen dat je onbewust weet waar je ledematen zijn ten opzichte van elkaar. Voornamelijk het gekruist patroon is van groot belang om optimaal kracht te generen en efficiënt te bewegen.

Bij lopen bijvoorbeeld gaat je rechterbeen en linkerarm gelijktijdig vooruit.

"Een goede samenwerking van de spierketens verlaagt de nood van de spieren om intens te werken. Een goed voorbeeld hiervan zijn muurklimmers."

Hoe gaan we te werk bij Maison Magnus?

Via het ‘joint by joint’ concept wordt het lichaam opgedeeld in stabiele regio’s en mobiele regio’s. Ter hoogte van de stabiele regio’s is er controle van de beweging nodig. Waarbij de mobiele regio’s voldoende bewegingsvrijheid nodig hebben. Indien de regio’s niet hun functie kunnen invullen zal er een compensatie optreden hoger of lager in de keten.

De belangrijkste stabiliserende regio’s zijn:

- De voetzool

- De knie

- Het core complex

- Het schouderblad

- De dieper gelegen nekspieren

Stabilisatietraining Leuven

"Het joint by joint concept laat toe om de stabiliserende regio's optimaal te laten samenwerken met mobiele regio's. Vb.: je arm omhoog duwen tegen weerstand van een partner met schouders naar voren (protractie) of naar achteren (retractie)"

De mobiele regio’s van het lichaam moeten voldoende bewegingsvrijheid houden om geen compensatie te krijgen in gewrichten hoger of lager in de keten.

De belangrijkste mobiele regio’s zijn:

- De enkel

- De heup

- De bovenrug

- De schouder

- De nek

Vanaf 15 oktober kan je bij ons terecht voor een nieuwe reeks van stabilisatietrainingen.

Reserveer jou plaats, klik op onderstaande knop en verbeter je prestaties!

Stabilisatietraining Leuven


249 views