Search
  • Magnus kinesitherapie

Be Mom Be Strong | Sport en zwangerschap


Rond sporten tijdens en na de zwangerschap hangen voor vele vrouwen nog steeds vraagtekens. Jammer genoeg wordt het sporten dan maar vaak aan de kant geschoven. Gelukkig is er stilaan een kanteling aan het gebeuren op dit vlak en is het meer en meer bekend dat je absoluut niet hoeft te stoppen met sporten als je zwanger bent. Sterker nog, het kan je heel wat voordelen opleveren om fysiek actief te blijven.

zwangerschap oefeningen

De voordelen

Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die regelmatig sporten en bewegen minder last hebben van zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid, vermoeidheid, beenkrampen en rugpijn. Er is zelfs een link met een kortere tijdsduur van de bevalling en het zorgt voor een beter herstel achteraf. Door regelmatige beweging kan je ook de overtollige kilo’s van de zwangerschap onder controle houden en bovendien zullen tijdens het sporten endorfines in je lichaam vrijkomen, wat je een gelukkig gevoel oplevert, iets wat in een tijd van hormonale schommelingen altijd welkom is.

Niet alleen voor jou, maar ook voor je kindje heeft in beweging blijven voordelen. Zo stimuleert drie maal per week fysiek actief zijn tijdens de zwangerschap, de hersenontwikkeling van je baby. Verder tonen recente studies aan dat een baby van een fitte en actieve mama gemiddeld beter scoort op de zogenaamde Apgarscore, welke de hartslag, ademhaling, spierspanning, huidskleur en het reactievermogen van je pasgeboren kindje controleert.

Overigens kan een zwangerschap zelfs positieve invloed hebben op je sportieve prestaties. Het toegenomen bloedvolume en hartdebiet zorgt ervoor dat er meer zuurstof naar je spieren gaat en de toegenomen aanmaak van oestrogeen en progesteron lijkt wat op een soort natuurlijke doping.

Na de zwangerschap

Ook al heb je bij de bevalling net de workout van je leven gedaan en voelt het huishouden elke dag als een sport op zich, toch is het belangrijk om ook na de zwangerschap aan je eigen lichaam te denken. In eerste instantie is het natuurlijk van belang je lichaam rust te geven om te herstellen na de bevalling en daarna is het persoonsafhankelijk wanneer je terug kan beginnen met sporten. Gemiddeld kan je na een natuurlijke bevalling ongeveer 6 weken later weer beginnen met sporten (keizersnede na 8 weken) maar het is vooral belangrijk goed te luisteren naar je lichaam. Als jij je al vroeger klaar voelt om te sporten, is er geen enkel onderzoek dat nadelen aantoont om reeds te starten. Voel je zelf dat je nog wat extra rust nodig hebt, neem die dan gerust maar laat uitstel geen afstel zijn.

zwangerschap kine

Aanpassingen

Ben je niet gewoon van te sporten, dan is je zwangerschap niet de ideale moment om iets nieuws te proberen en kan je je beter aan algemene gezonde beweging zoals wandelen, fietsen, zwemmen en lichte spieroefeningen houden. Ben je wel gewoon van goed te sporten en bewegen, mag je tijdens en na de zwangerschap verder doen wat je gewoon bent. Er zijn wel enkele richtlijnen waar je best rekening mee kan houden, maar wees gerust, je baby zit goed beschermd in je buik.

zwangerschap kine

Hang je sportschoenen zeker niet 9 maanden (en daarna) aan de haak, maar vraag bij twijfel het advies van je gynaecoloog/behandelende arts, of laat je hier bij Magnus begeleiden in het sporten door Lise, één van onze vaste therapeuten en ervaringsdeskundige jonge mama. Be Mom, Be Strong!

Reserveer jouw plek voor Be Mom Be Strong

Maandagen van 13-14u

Reeks van 6 sessies: 79 euro

1ste proefles: 10 euro

Referenties:

Evenson, Kelly R. et al. “Guidelines for Physical Activity during Pregnancy: Comparisons From Around the World.” American journal of lifestyle medicine8.2 (2014): 102–121. PMC. Web. 1 Oct. 2018.

Evenson, Kelly R. et al. “Summary of International Guidelines for Physical Activity Following Pregnancy.” Obstetrical & gynecological survey 69.7 (2014): 407–414. PMC. Web. 1 Oct. 2018.

http://www.uzleuven.be/nl/zwangerschap-en-bevalling/sporten-tijdens-de-zwangerschap

Boek: Prof. Dr. Spitz Bernard, ‘Mama Worden’


155 views