Search
  • Team Magnus

Pijnlijke, knakkende kaken? Ontdek de rol van kinesitherapie.

Wist u dat kaakgewrichtsklachten een van de meest voorkomende chronische musculoskeletale klacht is na lage rugpijn? Deze worden gegroepeerd onder de naam Temporomandibulaire Dysfunctie (TMD), wat een verzamelnaam is voor een aantal klinische problemen van de kauwspieren, het kaakgewricht en bijbehorende structuren, of beide.

Kaakgewrichtsklachten

Oorzaken van TMD gerelateerde klachten

Overbelasting of trauma van dit gewricht ontstaat door stress, klemmen, tandenknarsen, kaakchirurgie of andere oorzaken. Hierdoor kan er een storing ontstaan waardoor u veel spanning rond het kaakgewricht kan ondervinden. Ook duizeligheid, slikproblemen, oor-, hoofd-, tand- en nekpijn kunnen gerelateerde klachten zijn bij stoornissen in het kauworgaan.


Anatomie en biomechanica

Het kaakgewricht bevindt zich vlak voor het oor en bestaat uit een kaakkopje en een kaakkom die een scharnierbeweging maken. Deze scharnierbeweging wordt ondersteund door een discus die in het gewricht aanwezig is. Deze discus heeft de functie van stootkussen voor het opvangen van de kauwkrachten en zorgt ervoor dat de mond open en dicht kan. Het linker- en rechterkaakgewricht zijn met elkaar verbonden door de onderkaak, waardoor ze tegelijkertijd kunnen bewegen.

Het kan voorkomen dat de discus iets verschuift, waardoor er een ‘klik’ geluid ontstaat in een of beide kaakgewrichten. Soms is de discus zo verschoven dat de beweging van de onderkaak hierdoor wordt gehinderd en de mondopening beperkt is.


Meerwaarde van gespecialiseerde kinesitherapie?

Gespecialiseerde kinesitherapie kan helpen om de oorzaken te behandelen. Een behandeling beoogt ontspanning van de spieren van het kauwstelsel, een verbetering van de mondopening en coördinatie van de mondbewegingen.

Voor meer info kan u ons altijd contacteren via ons contactforumulier.


Bronnen

Manfredini D, Bucci MB, Montagna F, Guarda-Nardini L. Temporomandibular disorders assessment: medicolegal considerations in the evidence-based era. J Oral Rehabil. 2011;38(2):101-119. doi:10.1111/j.1365-2842.2010.02131.x


Mischra R. Global burden of temporomandibular disorder (tmd): a systematic review of tmd prevalence and incidence (1990- january 2019). Master thesis, University of Wahsington 2019, 55p.116 views